Flere resulteter finnes under oppskriften
BUNN:
75 g sukker
50 g finmalte mandler
25 g melis
2 ts potetmel
2 eggehviter
KAKEN:
90 g malte mandler
100 g siktet melis
4 eggehviter
5 eggeplommer, du har igjen fra bunnen
1 klype salt
1 ss vann
2 ts finrevet sitronskall
100 g sukker
2 ss siktet maismel
60 g siktet hvetemel
150 g hermetiske eller syltede aprikoser, tørket og hakket
30 g smeltet, lett avkjølt smør
SJOKOLADEKREM:
3 dl kremfløte
75 g kokesjokolade
evt 1 vaniljestang
LAKE:
1,25 dl vann
200 g sukker
1 ss Cointreau
FERDIGGJØRING:
1 porsjon sjokoladekrem, se denne
4 ss lake med Cointreau, se denne
3 dl kremfløte
evt sjokoladekrøller eller pynt
Start med bunnen: Halvparten av sukkeret blandes med nøttene og melisen. Resten av sukkeret piskes med eggehviten til den er stiv. Bland så nøttemassen forsiktig inn i eggehvitene. Bruk en 22 cm springform som er smurt og papirkledd. Stek i forvarmet ovn ved 160 C i 1 time. Avkjøl bunnen i formen på kakeristen. Hvelves deretter ut. Ta vekk papiret.
Klargjør formen på nytt og forvarm ovnen til 180 C. Bland melis og mandler i en stor bolle. Rør inn 1 eggehvite til en jevn, stiv masse. Visp inn eggeplommene, en av gangen, ha i salt, vann og sitronskall.
I en annen bolle stivpiskes de resterende eggehvitene. Visp gradvis inn halvparten av sukkeret til du får en stiv og blank marengsmasse. Skjær forsiktig inn resten av sukkeret og ha i det siktede maismelet.
Så rører du forsiktig inn hvetemelet i mandelmassen i den andre bollen, og ha i aprikoser og det smeltede smøret. Bland inn to store skjeer av marengsmassen i mandelrøren for å få den mykere. Ha så i resten av marengsen og bland.
Røren helles i formen. Stek i 50 minutter til den er gyllen. La den hvile i formen i 10 minutter og hvelv den på kakeristen. Avkjøl.
Lag sjokoladekremen: Man kan ha en vaniljestang i fløten før man blander i sjokoladen for å få en frisk smak. Vaniljestangen tas ut igjen når sjokoladen tilsettes.
Fløten helles i en liten kjele og kokes forsiktig opp. Ta kjelen av varmen og rør gradvis inn revet sjokolade. Blandingen avkjøles i kjøleskapet til den er fast, men ikke stivnet. Rør om til den blir lysere.
Lag laken: Bland vann og sukker og kok opp. Ta av varmen umiddelbart etter oppkok. Kjøl av. Cointreauen blandes med 2 ss lake.
Den første bunnen legges på et fat. Ha på et 5 millimeter tykt lag med sjokoladekrem. Dekk dette med mandel- og aprikoskaken. Dynk toppen av kaken jevnt med Cointreau-laken, og la det trekke i 5-10 minutter.
Dekk så kaken med resten av sjokoladekremen. La kaken stå kjølig i 1 time til kremen har stivnet.
Kremfløten piskes og fordeles jevnt over hele kaken. Dryss med sjokoladekrøller og la kaken stå kjølig natten over før servering.
Aprikoskaker med sjokoladeglasur
Dessertkake med nøtter og banan
Festkake med frukt og marsipan
Konfektkake med valnøtter og kaffe
Mandelbunn med sjokolademousse
Mandelflarn med sjokolade og krem
Sjokoladekake med mokkafromasj
Små sjokoladekaker fra New Zealand
Småkaker med nøtter og sjokolade
Spansk appelsin- og mandelkake