Flere resulteter finnes under oppskriften
sukkerbrød
6 egg
140 g sukker
140 g hvetemel
Makronbunn:
100 g sukker
70 g malte hasselnøttkjerner
15 g hvetemel
1 del eggehvite (fra 2 egg)
50 g sukker
Fyll:
200 g bringebærsyltetøy
7 dl krem
marsipan til trekk over
Lag eggedosis, helt stiv. Løft så forsiktig siktet hvetemel inn i deigen. Ha deigen i smurt og melet ringform. Stekes ved 180 C i 35-40 minutter.
Makronbunnen lager du ved først å blande sukker, nøtter og hvetemel godt. Stivpisk eggehvitene med resten av sukkeret. Rør med lett hånd nøttemassen inn i eggehvitene. Vær veldig forsiktig. Ha røren i rundform samme diameter som sukkerbrødet. Bruk gjerne bakepapir i bunnen. Stek ved 100 C i ca 1 time, til bunnen er tørr og sprø.
Lag fyllet: Del sukkerbrødet i tre deler. Smør litt syltetøy på nederste delen og legg makronbunnen oppå. Smør på nytt lag med syltetøy og fyll på med pisket krem. Legg enda en del sukkerbrød over dette. Legg på mer syltetøy og krem, plasser enda en sukkerbrøddel over dette.
Trekk hele kaken med et jevnt lag med krem. Kjevle ut marsipan og trekk hele kaken. Pynt med marsipanroser.
Hvit dame er en tradisjonsrik bergenskake. Den er et ekte gjenferd av de store Hvite Damer ute i Europa. Hanseatene fra Tyskland tok kaken med seg til Bergen når tyske fyrster og andre store personligheter besøkte byen. Bergen har trykket denne kaken til sine hjerter. Den er pyntet med den fineste marsipan, tyllet rundt den som det reneste taft. Diademet er røde marsipanroser som er vakkert dandert.
Andre deler av landet har sine kremkaker og marsipankaker, men ikke i Bergen. Bergenserne har Hvit Dame og Bløtkake
Kilde: Matgleder fra Hordaland.
Aprikoskaker med sjokoladeglasur
Dessertkake med nøtter og banan
Festkake med frukt og marsipan
Konfektkake med valnøtter og kaffe
Mandelbunn med sjokolademousse
Mandelflarn med sjokolade og krem
Sjokoladekake med mokkafromasj
Små sjokoladekaker fra New Zealand
Småkaker med nøtter og sjokolade
Spansk appelsin- og mandelkake