Flere resulteter finnes under oppskriften
400 g valnøttkjerner
8 egg
125 g romtemperert smør
180 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
revet skall av 1 sitron
salt
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
strøkavring
Sukkerlake:
250 g sukker
saft av 1/2 sitron
1 kanelstang
1 1/2 ss gresk brandy eller konjakk
(1 stor kake)
Finhakk 300 g av valnøttene med hurtighakker og grovhakk resten. Skill eggene. Ha smør og sukker i en bolle. Del vaniljestangen og skrap ut frøene med spiss kniv. Ha vaniljefrø eller vaniljesukker, sitronskall og en klype salt i bollen. Rør smør og sukker lyst og luftig, bruk gjerne miksmaster. Rør inn eggeplommene, én om gangen. Bland mel og bakepulver og sikt det. Rør melet og de finmalte nøttene i deigen. Rør til alt er godt blandet.
Forvarm stekeovnen til 175 C. Smør en stor springform (28 cm) godt og dryss den med brødrasp. Stivpisk eggehvitene. Rør en tredjedel av dem i deigen og vend resten forsiktig i med slikkepott. Ha røren i formen og stek kaken på midterste rille i 50-60 minutter, eller til den er gjennomstekt. Prøv med en kakestikke.
Lag i mellomtiden sukkerlaken. Kok opp sukker, sitronsaft, kanelstangen og 5 dl vann i en kasserolle og la det koke på middels varme i ca 10 minutter - sukkerlaken skal ikke bli for tykk. Avkjøl den litt og ta opp kanelstangen. Rør inn brennevinet.
Drypp sukkerlaken på den varme kaken. La kaken stå litt for å trekke til seg laken. Ha kaken over på serveringsfat når den er lunken. Skjær den opp i biter og dryss på de grovhakkede valnøttene.
Aprikoskaker med sjokoladeglasur
Dessertkake med nøtter og banan
Festkake med frukt og marsipan
Konfektkake med valnøtter og kaffe
Mandelbunn med sjokolademousse
Mandelflarn med sjokolade og krem
Sjokoladekake med mokkafromasj
Små sjokoladekaker fra New Zealand
Småkaker med nøtter og sjokolade
Spansk appelsin- og mandelkake