Flere resulteter finnes under oppskriften
150 g hvetemel
½ ts tørrgjær
-
200 g hvetemel
-
1 egg
1 dl olje pluss til smøring av jernet
4 ss melk eller fløte
2 ss sukker
1 ts bakepulver
½ ts salt
(8 vafler)
Ha 150 g hvetemel i en bolle. Lag en fordypning i midten og dryss i tørrgjæren. Hell i 2 ½ dl lunkent vann, ca 43 C, litt varmere enn til fersk gjær. Rør det sammen til en løs deig.
Dekk bollen med et klede og la den stå 1 døgn ved romtemperatur på et trekkfritt sted (kald stekeovn). Deigen skal etter 1 døgn har rikelig med bobler på overflaten, hvis ikke må du begynne på nytt.
Neste dag rører du inn 2 ½ dl lunkent vann, 37 C, litt etter litt. Rør i 200 g hvetemel, litt om gangen. Dekk til bollen og la den stå i 12 timer til. Deigen skal også denne gangen produsere rikelig med bobler, ellers kan den ikke brukes.
Del surdeigen i to. Legg en del i en helt ren plastboks, sett på lokk og sett den i kjøleskapet og bruk den neste gang. Når du først har laget en surdeig holder den seg lenge. Lukk boksen godt og oppbevar den i kjøleskapet. Fyll den opp med mel og vannblanding en gang i uken, så kan du holde den gående omtrent i det uendelige.
Bland den andre delen av surdeigen med egg, olje, melk, sukker, bakepulver og salt. Rør til en klumpfri røre.
Varm vaffeljernet og pensle det med litt olje. Ha 2-3 ss røre i jernet. Stek vaflene gyllenbrune. Server dem nystekte med smør og syltetøy eller rømmeklikk.
Brød i stekepanne (Sopaipillas)
Flapjacks Britisk havreknekk
Fylte minibaguetter med ostefyll
Fylte minibaguetter med skinkefyll
Fylte pannekaker med Grand Marnierkrem
Honningvafler med haneskjell og papayachutney
Hvetekrans med frukt, nøtter og sjokolade
Kokosmuffins med kremost og glasur
Langpannekake med krydder og rosiner
Maismuffins med ost, mais og spinat
Matmuffins med chèvre, rødløk og soltørkede tomater
Matmuffins med gulrøtter, spinat, kikerter og cashewnøtter
Matmuffins med purre, spinat, oliven og parmesan
Matmuffins med squash, soltørkede tomater og fetaost
Muffins med sjokolade og amaretto
Muffins med sjokolade og peanøttsmør
Portugisiske vaniljekremterter
Ringformede rundstykker (Bagels)
Rundstykker med cottage cheese
Rømmetallerken med multe og vafler
Scones med espresso og hasselnøtter
Sjokoladerulade med aprikoskrem
Søt hvetedeig - grunnoppskrift