Flere resulteter finnes under oppskriften
340 g hvetemel
150 g smør
1 egg
1 eggeplomme
0,5 dl vann
1 klype salt
Fyllet:
600 g kirsebær
5 egg
150 g smør
200 g sukker
0,5 dl vann
3 makronkjeks
2 strøkne ts maisenna
1 ss kirsebærlikør
Lag helst deigen dagen i forveien.
Del smøret i terninger og rør det mykt. Rør inn egg og eggeplomme, tilsett vann litt om gangen. Ha så i melet og litt salt. Arbeid det hele til en smidig deig. Form deigen til en bolle og pakk den inn i et klede. Oppbevar i kjøleskap.
Dagen etter kjevles to tredjedeler av deigen nok til å dekke en smurt og strødd form med høye kanter, ca 20 cm i diameter. Kle formen med deigen som skal gå utover kanten. Prikk deigen med gaffel uten å stikke hull tvers igjennom. Kjevle den siste tredjedelen til et rundt "lokk", som skal dekke kaken. Ta vare på deigrester til pynt. Sett alt kaldt minst 1 time. For at deigen skal holde seg elastisk er det viktig å respektere hviletiden i kjøleskapet.
I mellomtiden oppløses 75 g sukker og 0,5 dl vann i en kjele på svak varme. La det koke 5 min og ha i kirsebærene. La det stå på platen til det er på kokepunktet, og ta så kjelen av platen mens bærene får trekke under lokk i 10 min.
Ta kirsebærene opp, tørk dem og fjern stenene. Ta vare på saften. Smuldre makronkjeksen. Rør smøret og resten av sukkeret hvitt. Bland inn 4 sammenpiskede egg og rør godt. Tilsett den oppsmuldrede makronkjeksen og kirsebærene.
Skill det siste egget, og pensle tertebunnen med eggehvite. Ha i kirsebærfyllet i terten. Fukt kantene på tertelokket og legg dette over terten. Kanten av terten rulles pent ned slik at den møter lokket. Klem deigen sammen så det blir tett. I midten av terten lages et hull på ca 2 cm. i diameter for å slippe ut damp, en "skorsten" som holdes åpen ved å stikke ned en rull av bakepapir. Pisk den siste eggeplommen med noen dråper vann og pensle terten. Lag dekorasjon av den tiloversblevne deigen, for eksempel blader og blomster. "Lim" det på med eggeplommen og pensle til slutt også dekorasjonen.
Sett terten på nederste rille i stekeovnen som er forvarmet til 210 C. Etter 10 min. senkes temperaturen til 180 C. Fortsett stekingen 35 min. Skulle kaken bli for mye stekt på toppen, så dekk med aluminiumsfolie. La kaken avkjøles på rist i formen. Ta den ikke ut før den er helt avkjølt. Sikt over melis før servering.
Server terten med saus laget av kirsebærsaften. Kok denne inn til halvparten og tilsett maisenna rørt ut i litt kaldt vann. Kok opp under omrøring. Ta deretter kjelen av platen. La sausen bli kald før du rører inn kirsebærlikør eller kirsebærvin. Pynt gjerne med frisk mynte ved servering.
Brød i stekepanne (Sopaipillas)
Flapjacks Britisk havreknekk
Fylte minibaguetter med ostefyll
Fylte minibaguetter med skinkefyll
Fylte pannekaker med Grand Marnierkrem
Honningvafler med haneskjell og papayachutney
Hvetekrans med frukt, nøtter og sjokolade
Kokosmuffins med kremost og glasur
Langpannekake med krydder og rosiner
Maismuffins med ost, mais og spinat
Matmuffins med chèvre, rødløk og soltørkede tomater
Matmuffins med gulrøtter, spinat, kikerter og cashewnøtter
Matmuffins med purre, spinat, oliven og parmesan
Matmuffins med squash, soltørkede tomater og fetaost
Muffins med sjokolade og amaretto
Muffins med sjokolade og peanøttsmør
Portugisiske vaniljekremterter
Ringformede rundstykker (Bagels)
Rundstykker med cottage cheese
Rømmetallerken med multe og vafler
Scones med espresso og hasselnøtter
Sjokoladerulade med aprikoskrem
Søt hvetedeig - grunnoppskrift