Flere resulteter finnes under oppskriften
200 g tranbær
100 g brunt sukker
500 g syrlige epler
1-2 ts revet skall av appelsin
malt nellik
Skyll tranbærene om nødvendig og fjern evt. rusk og dårlige bær. Ha bær og brunt sukker i en vid kasserolle. Tilsett 1 1/4 dl vann.
Skrell eplene, del dem i fire og fjern kjærnhusene. Skjær eplene i skiver og legg dem straks over i kasserollen med tranbærene.
Rør om, legg på lokk og kok opp. La sausen koke på svak varme i ca 15 minutter. Rør ofte og tilsett litt mer vann hvis sausen blir for tørr. Smak til sausen med appelsinskall og litt malt nellik.
I velassorterte grønnsakdisker kan du finne slike store tranbær - cranberries - som brukes i denne sausen, og som dyrkes i USA.
Det finnes mange varianter av denne sausen, som er tradisjonelt tilbehør til stekt kalkun, noen uten epler, noen med appelsin og noen med mer krydder.
Blåskjellsaus til båndspaghetti
Chilisaus med syrlig-søt fruktsmak
Fersk tomatsaus (La Pommarola)
Fiskesaus med egg, tomat og kryddergrønt
Fløtesaus med kantareller og løk
Grillsaus med chili og hvitløk
Grillsaus til store kjøttstykker
Marinert sjampinjong i eddiksaus
Plommesaus med sennep og chili