Flere resulteter finnes under oppskriften
60 g smør (4 ss)
60 g hvetemel (1 dl)
1,2 liter mørk kjøttkraft (se egen oppskrift)
2 ss baconfett
1 liten løk, finhakket
1 stilk stangselleri, finhakket
1 liten gulrot i tynne skiver
krydderbukett (1 kvast timian, 1 laurbærblad, 6 persille, friske)
salt
pepper
strimlet appelsinskall til pynt
Smelt smøret i en middels stor kjele ved svak varme. Tilsett melet og la det koke ca 10 minutter under konstant omrøring, til jevningen får en jevn mellombrun farge. Jo saktere bruning, jo bedre smak.
Under omrøring tilsettes kjøttkraften, litt om gangen. Bruk visp for å få en jevn saus. Varm opp til kokepunktet ved middels varme, senk varmen og la det koke uten lokk i ca 30 minutter.
Imens smeltes baconfettet i en liten kjele. Tilsett grønnsakene og la det bli brunt under stadig omrøring ved middels sterk varme. Bland grønnsakene og krydderbuketten inn i sausen. La alt koke uten lokk ved svak varme i 1 1/2 til 2 timer. Skum overflaten hvis nødvendig. Smak til med salt og pepper. Fjern krydderbuketten og sil sausen. Avkjøl. Fjern eventuelt fett fra overflaten.Gir 1,2 liter
Blåskjellsaus til båndspaghetti
Chilisaus med syrlig-søt fruktsmak
Fersk tomatsaus (La Pommarola)
Fiskesaus med egg, tomat og kryddergrønt
Fløtesaus med kantareller og løk
Grillsaus med chili og hvitløk
Grillsaus til store kjøttstykker
Marinert sjampinjong i eddiksaus
Plommesaus med sennep og chili