Flere resulteter finnes under oppskriften
5 hvite pepperkorn, grovstøtt
1 ss vineddik eller tørr hvitvin
4 ss vann
3 eggeplommer
150-200 g smør, smeltet
kajennepepper eller paprika
noen dråper sitronsaft
Bland pepper, eddik eller vin og vann og la blandingen koke inn til omtrent 1/3 av væsken er igjen.
Sil blandingen og hell den tilbake i kasserollen. Visp i plommene. Varm sausen i vannbad under kraftig visping til den begynner å tykne. Tilsett det smeltede smøret forsiktig og under fortsatt visping. Visp sausen uavbrutt til den er tykk, blank og luftig. Smak den til.
En hollandaise bør helst serveres straks. Skal den holdes varm, bør dette skje i vannbad, uten lokk på kasserollen.
NB! Hvis sausen skiller seg, visper man opp en ny eggeplomme og tilsetter den skilte sausen litt etter litt under kraftig pisking.
VARIASJON: Sausen kan også tilsettes andre smakstilsetninger, f.eks. karri, karse, reker eller tomatpurè.
Serveres til kokt fisk, kokte grønnsaker, eggeretter m.m.
Blåskjellsaus til båndspaghetti
Chilisaus med syrlig-søt fruktsmak
Fersk tomatsaus (La Pommarola)
Fiskesaus med egg, tomat og kryddergrønt
Fløtesaus med kantareller og løk
Grillsaus med chili og hvitløk
Grillsaus til store kjøttstykker
Marinert sjampinjong i eddiksaus
Plommesaus med sennep og chili