Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg hodekål
1 liter myse
1 ss salt
1 ts einerbær
½ ts karve
1 eple i skiver
Det finnes spesielle gjæringskrukker med gjærlås, men det går også an å bruke en vanlig krukke eller et stort Norgesglass med gummiring og presse kålen ned med en dobbelt plastpose med vaskede og kokte steiner i. Det er viktig at krukken er ordentlig ren.
Rens kålen og strimle den fint. Bland inn salt, krydder og eple. Stamp kålen med knyttneven eller med en rotmoser til den begynner å safte seg. Mysen får du ved å sile kulturmelk. Hell den over. Krukken du heller det på skal være 4/5 full. Legg på den dobbelte plastposen med vaskede og kokte steiner i som lodd, væsken skal stå over den.
Sett krukken i romtemperatur 20-22 C de første 2-3 dagene. Se etter at gjæringen er i gang. Deretter setter du den på et kjøligere sted ved 15-17 C i 2-3 uker. Til slutt skal kålen ettermodne på et kaldt sted ved 0-8 C i minst 4-6 uker. Jo lengre ettermodning, desto mer aromatisk blir kålen.
Crème Fraiche med tyttebær og gressløk
Kryddermiks med sitron og urter
Libanesisk puré av grillede auberginer
Ristet krydder- og nøtteblanding fra Egypt
Skogsbæryoghurt med sennep og aquevit
Smørstekte auberginer med rømme