Flere resulteter finnes under oppskriften
10 agurker, 15-18 cm lange
500 g salt
4 cm fersk pepperrot
3 hvitløkfedd
6 bunter dillkvaster
5 solbærblad
Agurkene skal være saftiggrønne, slanke og faste. De må ikke gi etter når man klemmer på dem, da er de hule inni.
La agurkene ligge i kaldt vann ca 30 minutter og vask de så rene med fingrene. Legg dem lagvis med dill, skrellet pepperrot i skiver, hvitløkfedd og solbærblad i en stentøykrukke, trebutt eller lignende.
Solbærbladene har ingen betydning for smaken. De skal bare gjøre agurkene mer holdbare.
Oppløs saltet i 1 ½ liter kokende vann. Avkjøl laken eller fortynn den direkte med kaldt vann til den smaker sterkt av salt, men ikke for sterkt. Hell laken over agurkene. Dekk over med asjett eller lignende og sett et lodd eller annet tungt oppå, slik at agurkene uten for sterkt press kan bli holdt under laken.
La agurkene stå kaldt i 10-12 dager. I mellom tiden bør man kontrollere dem av og til. Hvis det dannes en slamaktig hinne på laken, må hinnen fjernes, for ellers kan det lett bli muggdannelse.
Agurkene skylles raskt i kaldt vann når de tas opp av krukken for servering.
Hvis man synes at laken er i salteste laget, er det ikke noe i veien for å tilsette mer kaldt vann. Det kan faktisk virke fordelaktig inn på resten av porsjonen.
Crème Fraiche med tyttebær og gressløk
Kryddermiks med sitron og urter
Libanesisk puré av grillede auberginer
Ristet krydder- og nøtteblanding fra Egypt
Skogsbæryoghurt med sennep og aquevit
Smørstekte auberginer med rømme