Flere resulteter finnes under oppskriften
3/4 kg lettsaltet sauekjøtt
400 g lettsaltet flesk
ca. 3/4 kg rå poteter
ca. 300 g kokte poteter
ca. 3 dl byggmel (180 g)
2 ss hvetemel
1 ts salt
3/4 kg kålrot
KOKETID: ca. 2 timer
Er kjøtt og flesk svært salt, må det vannes ut før koking.
Sett det over i kokende , usaltet vann. Kok opp uten lokk. Skum, og la kjøtt og flesk koke til det er mørt, 1-1 1/2 time.
Skjær kålroten i skiver, skrell dem. La kålroten koke sammen med kjøttet de siste 20 minuttene, til den er mør.
Lag røre til raspeball på samme måte som til kompe. De kokte potetene kan enten rives, eller moses med gaffel. Hell kraft fra kjøttgryten opp i en annen kasserolle. Legg potetrøren i med skje. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver gang, og prøv å få så glatte raspeballer som mulig. Kraften må koke hele tiden mens raspeballene blir lagt i. Gi raspeballene et oppkok, og la dem småkoke 30-40 minutter - etter hvot store de er. Del en raspeball over og se om den er ferdig, den skal ha jevn konsistens og farge helt gjennom.
Skjær flesk og kjøtt i skiver. Legg det på fat sammen med raspeballen og kålrotskivene.
Server smeltet smør til.
I stedet for å koke flesket kan det skjæres i litt tykke skiver og stekes. Flesk og fleskefett serveres rykende varmt ien liten bolle ved siden av raspeballene. Her sløyfes naturligvis smøret. I mange distrikter brukes det timian i kraften som komlene kokes i. Det vil jo alltid koke litt mel og poteter ut i kraften og jevne den. Komlekraft spises ofte som suppe, enten ved siden av komler eller raspeball - eller som egen rett med grønnsaker en annen dag.
Enkelte bruker kokte poteter ved siden av raspeball.
Etiopisk potetmos med niter kebbeh
Fløtegratinerte poteter m/hvitløk
Fløtegratinerte poteter med salvie, kapers og parmesan
Gratinerte poteter fylt med sopp
Grillede søtpoteter med ingefær- og limedressing
Helstekte poteter med timian og hvitløk
Italienske potetboller med pestosaus
Käserösti - sveitsisk potetkake
Ovnsbakte poteter med sterk buljong
Potetgrateng med tomater og ost
Stekte poteter med løk og bacon
Stekte poteter med purre og paprika