Flere resulteter finnes under oppskriften
fra Sørlandet
1 kg. rå poteter, revet
100 g sammalt hvetemel, fin
50 g hvetemel eller rugmel
1 ts salt
100 g salt flesk, i terninger
TIL KOKING
3-4 l vann
3-4 ts salt
KOKETID: 45 min.
Potetene skrelles og rives på rivjern. Sil fra potetvannet. Rør inn mel og salt. Kok en prøve.
Er deigen for løs, oppløses kompen - er deigen for fast, blir kompen steinhard. Form kompene med hendene (så store som en middels potet).
Det kan legges oppskåret saltet flesk eller nyretalg inni kompene. Kok dem i saltet vann, kjøttkraft eller fiskekraft.
Kokes kompene i kraft, brukes denne som "duppe" (saus). Kan også serveres med smeltet smør eller fleskefett.
Kalde komper kan skjæres i skiver og stekes.
Etiopisk potetmos med niter kebbeh
Fløtegratinerte poteter m/hvitløk
Fløtegratinerte poteter med salvie, kapers og parmesan
Gratinerte poteter fylt med sopp
Grillede søtpoteter med ingefær- og limedressing
Helstekte poteter med timian og hvitløk
Italienske potetboller med pestosaus
Käserösti - sveitsisk potetkake
Ovnsbakte poteter med sterk buljong
Potetgrateng med tomater og ost
Stekte poteter med løk og bacon
Stekte poteter med purre og paprika