Flere resulteter finnes under oppskriften
3/4 - 1 kg poteter (8-10 store vinterpoteter)
olje
1 - 1 1/2 ts salt
Friteringstemperaturer:
1. omgang 160 C
2. omgang 180 C
Friteringstider for staver:
1 omgang ca 3 min
2 omgang ca 1 min
Friteringstider for skiver og strimler:
1 omgang ca 1 min
2 omgang ca 1/2 min
Skrell potetene og skjær dem i staver, skiver eller strimler.
Hell så mye olje i en tykkbunnet gryte at den står minst 5-6 cm over grytebunnen. Varm oljen. Sjekk temperaturen med et fett-termometer eller en brødterning, som skal bli brun på omtrent 1 minutt.
Friter potetene i to omganger. Første omgangen kan gjøres i god tid før servering, den andre skal alltid gjøres like før, så potetene ikke blir bløte.
Første omgang: legg potetene i den varme oljen med en hullsleiv eller i en frityrkurv. Friter ikke mer om gangen enn at det dekker bunnen av gryten. Stek potetene til de er myke og lysegule. Ta dem opp og la dem renne av i et dørslag over en bolle eller på husholdningspapir.
Andre omgang: varm potetene, gjerne mer om gangen enn i første fritering. Stek dem gyllebrune og sprø. Ta dem opp og la dem renne av. Salt potetene og server dem umiddelbart.
Etiopisk potetmos med niter kebbeh
Fløtegratinerte poteter m/hvitløk
Fløtegratinerte poteter med salvie, kapers og parmesan
Gratinerte poteter fylt med sopp
Grillede søtpoteter med ingefær- og limedressing
Helstekte poteter med timian og hvitløk
Italienske potetboller med pestosaus
Käserösti - sveitsisk potetkake
Ovnsbakte poteter med sterk buljong
Potetgrateng med tomater og ost
Stekte poteter med løk og bacon
Stekte poteter med purre og paprika