Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Spekesild kan kjøpes utvannet og filtrert, men det lønner seg å kjøpe hel spekesild og vanne den ut og filetere den selv. Slike fileter blir billigere og har dessuten bevart mer av smak enn de ferdigkjøpte. Her kan du se hvordan sild fileteres og flås:
Vann ut slik: Skyll av saltet, klipp eller skjær opp fisken og ta ut mageinnholdet. La silda være hel, eller skjær den eventuelt i fileter, men la skinn og ryggben sitte, slik at de fine smakstoffene ikke trekkes ut under utvanningen.
Legg silda i rikelig med kaldt vann, minst 3-4 liter til 2 sild eller 4 fileter, helst i en bolle av rustfritt stål som er lett å rengjøre. Plastbolle eller bøtte trekker til seg sildesmaken, men kan brukes hvis silda legges i vann i en stor plastpose som plasseres i plastkaret.
Vann ut hele sild i bortimot 1 døgn. Tiden kan reduseres noe hvis vannet skiftes ut flere ganger.
Vann ut sildefileter i 8-10 timer, skift vann en gang under utvanningen. Skjær av en liten smaksprøve og kjenn om den er passe salt. Hvis spekesildfileter utvannes for lenge, blir de tamme på smak.
Kryddersild trenger kortere utvanning. Hel sild ca 12 timer, fileter 4-6 timer.
Gravet sild med dill, tomat og sennep
Gravet sild med hvitløk og kryddergrønt
Gravet sild med pepperrot, sennep og gessløk
Gravet sild med sennepssaus med dill
Gravet sild med sennepssaus med dill, karri og rødløk
Kryddersild med grønnsaker og pesto
Kryddersild med hvitløk og timian
Kryddersildrulade med rødbeter
Ovnsstekt sild med fløte og grønt
Paprikagratinerte sildesmørbrød
Sild med sennep og fløte kokt i panne