Flere resulteter finnes under oppskriften
4 ferske maikolber, så nyplukket som mulig
1 ss sukker
smør
salt
nykvernet pepper
Ta dekkbladene av maiskolbene og fjern de silketynne trådene om nødvendig. Skyll maiskolbene under rennende kaldt vann.
Kok opp rikelig med vann, uten salt, i en stor kasserolle. Tilsett sukker og legg maiskolbene i det kokende vannet. Legg på lokk og kok kolbene på middels varme i ca 8 minutter, til maiskolbene er møre.
Ta opp kolbene med en klype eller hullsleiv og la dem renne av. Legg dem opp på tallerkener og legg på smørklatter. Dryss på litt salt og pepper og server dem varme.
NB: Ikke bruk salt i kokevannet til maiskolber, det kan gjøre kornene harde. Litt sukker i kokevannet fremhever den søte smaken. Sjekk om de er ferdige ved å stikke en spiss kniv i stilkenden. Kniven skal gli lett.
I USA er kokte maiskolber populært tilbehør til en rekke kjøttretter. Ofte grilles også kokte maiskolber. De pensles da gjerne med krydret smør eller olje før de grilles.
Artisjokk med bønner og alioli
Artisjokkbunner med skinke og egg
Asparges med parmesan og parmaskinke
Avocado-dip med sprø grønnsaker
Blomkål med hvitløk og paprika
Bløtlegging av tørre belgvekster
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis
Bønner og brokkoli med ingefær
Endivieruller med bacon og ost
Fritert pastinakk på spinatseng
Friterte løkringer med stekt persille
Fylt avocado med fransk dressing
Fylt avocado med friskpresset sitronsaft
Fylt avocado med grovkornet kaviar
Fylt avocado med krydret rømme og røkt kjøtt
Fylt avocado med laksestrimler
Gratinert broccoli med kjøttpølse
Gratinert paprika med kjøttdeig
Gratinert squash med kjøttdeig
Grønnsakpanne med gulrøtter, kål og purre
Grønnsakpanne med løk, sopp, mais og kinakål
Grønnsakpanne med stilkselleri, paprika og slangeagurk
Ingefærasparges med cashewnøtter
Kik-erter og mynte (chick peas)
Krutonger med morkler og asparges
Krydret aubergine stekt i maismel
Locro - Sør-Amerikansk maisstuing
Marinert paprika med artisjokk
Ovnsbakt fennikel med mousselinesmør
Ovnsbakte grønnsaker som i Hellas
Paprikagratinerte sildesmørbrød
Paprikamix med epler og squash
Peperonata - Italiensk grønnsakrøre
Smørstekte auberginer med rømme
Smørstekte grønnsaker med sjalottløk
Spinat med rosiner og pinjekjerner
Sprøstekte grønnsaker med tofu
Stekt squash og aubergine med hvitløksaus