Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g tørkede røde eller svarte bønner
1 løk
4-5 hvitløkfedd
2 bifftomater
3 ss matfett eller olje
salt
nykvernet pepper
1 kvist oregano
1 dl rømme, om ønskelig
Bløtlegg bønnene natten over i rikelig med kaldt vann.
Sil bløtevannet av bønnene og ha dem i en kasserolle. Hell på kaldt vann til det dekker. Kok opp og la bønnene boblekoke i 10 minutter uten lokk. Legg på lokk og la dem putre på svak varme til de er møre. Det tar 90-120 minutter avhengig av størrelse og hvor gamle bønnene er. Tilsett mer vann underveis om nødvendig.
La bønnene renne av i et dørslag over en bolle. Ta vare på kokekraften. La dem renne av i silen. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder til skinnet løsner. Trekk av skinnet og finhakk tomatkjøttet.
Varm matfett eller olje i en stor stekepanne eller stekegryte. Det skal ikke være for varmt. Fres løk og hvitløk under omrøring til løken er blank og myk. Tilsett tomatene.
Ha de kokte bønnene i stekepannen, litt om gangen. Mos dem med en gaffel mens de steker. Tilsett mer bønner når første porsjon begynner å bli litt sprø langs kanten.
Puréen skal være lett og kremaktig når alle bønnene er tilsatt. Ha i litt av kokekraften hvis puréen er blitt for tørr.
Smak til bønnepuréen med litt salt og pepper. Plukk bladene av oreganoen og dryss dem over. Server gjerne rømme og tortillas til. Salat smaker godt ved siden av.
Artisjokk med bønner og alioli
Artisjokkbunner med skinke og egg
Asparges med parmesan og parmaskinke
Avocado-dip med sprø grønnsaker
Blomkål med hvitløk og paprika
Bløtlegging av tørre belgvekster
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis
Bønner og brokkoli med ingefær
Endivieruller med bacon og ost
Fritert pastinakk på spinatseng
Friterte løkringer med stekt persille
Fylt avocado med fransk dressing
Fylt avocado med friskpresset sitronsaft
Fylt avocado med grovkornet kaviar
Fylt avocado med krydret rømme og røkt kjøtt
Fylt avocado med laksestrimler
Gratinert broccoli med kjøttpølse
Gratinert paprika med kjøttdeig
Gratinert squash med kjøttdeig
Grønnsakpanne med gulrøtter, kål og purre
Grønnsakpanne med løk, sopp, mais og kinakål
Grønnsakpanne med stilkselleri, paprika og slangeagurk
Ingefærasparges med cashewnøtter
Kik-erter og mynte (chick peas)
Krutonger med morkler og asparges
Krydret aubergine stekt i maismel
Locro - Sør-Amerikansk maisstuing
Marinert paprika med artisjokk
Ovnsbakt fennikel med mousselinesmør
Ovnsbakte grønnsaker som i Hellas
Paprikagratinerte sildesmørbrød
Paprikamix med epler og squash
Peperonata - Italiensk grønnsakrøre
Smørstekte auberginer med rømme
Smørstekte grønnsaker med sjalottløk
Spinat med rosiner og pinjekjerner
Sprøstekte grønnsaker med tofu
Stekt squash og aubergine med hvitløksaus