Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g store, tørkede hvite bønner
1 laurbærblad
1 løk
2 hvitløkfedd
300 g tomater
4 ss olivenolje
3 ss tomatpuré
½ ts sukker
½ ts sterkt paprikapulver
grønne blad av 1 fennikel
salt
nykvernet pepper
Skyll bønnene under rennende kaldt vann. Ha dem i en bolle og la dem ligge i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Sil av bløtrevannet, skyll bønnene og ha dem i en stor kasserolle. Hell på vann så det dekker, tilsett laurbærblad og la bønnene koke opp. Fjern skum fra overflaten. Legg på lokk og la bønnene trekke på svak varme i 45 minutter.
Skrell og finhakk løken og hvitløken. Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder og flå dem. Skjær tomatkjøttet i terninger.
Varm oljen i en stor kasserolle og fres løken og hvitløken på svak varme til den er myk og blank. Rør ut tomatpuréen i 5 dl vann og ha det i kasserollen sammen med tomater, sukker og paprikapulver.
Rør om, legg på lokk og la sausen koke på svak varme. Når bønnene har kokt i 45 minutter, tar du dem opp med hullsleiv og legger dem over i sausen. Skyll og tørk fennikelkvistene. Hakk bladene og ha dem i sausen.
Legg på lokk og la bønnene trekke i sausen på svak varme i ca 1 time, eller til de er møre. Rør om av og til. Tilsett litt vann om sausen blir for tykk. Ta opp laurbærbladet og smak til med salt og pepper.
Artisjokk med bønner og alioli
Artisjokkbunner med skinke og egg
Asparges med parmesan og parmaskinke
Avocado-dip med sprø grønnsaker
Blomkål med hvitløk og paprika
Bløtlegging av tørre belgvekster
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis
Bønner og brokkoli med ingefær
Endivieruller med bacon og ost
Fritert pastinakk på spinatseng
Friterte løkringer med stekt persille
Fylt avocado med fransk dressing
Fylt avocado med friskpresset sitronsaft
Fylt avocado med grovkornet kaviar
Fylt avocado med krydret rømme og røkt kjøtt
Fylt avocado med laksestrimler
Gratinert broccoli med kjøttpølse
Gratinert paprika med kjøttdeig
Gratinert squash med kjøttdeig
Grønnsakpanne med gulrøtter, kål og purre
Grønnsakpanne med løk, sopp, mais og kinakål
Grønnsakpanne med stilkselleri, paprika og slangeagurk
Ingefærasparges med cashewnøtter
Kik-erter og mynte (chick peas)
Krutonger med morkler og asparges
Krydret aubergine stekt i maismel
Locro - Sør-Amerikansk maisstuing
Marinert paprika med artisjokk
Ovnsbakt fennikel med mousselinesmør
Ovnsbakte grønnsaker som i Hellas
Paprikagratinerte sildesmørbrød
Paprikamix med epler og squash
Peperonata - Italiensk grønnsakrøre
Smørstekte auberginer med rømme
Smørstekte grønnsaker med sjalottløk
Spinat med rosiner og pinjekjerner
Sprøstekte grønnsaker med tofu
Stekt squash og aubergine med hvitløksaus