Flere resulteter finnes under oppskriften
1 pose tørrgjær
2 ss lunkent vann
50 g smør, mykt
2/3 dl olivenolje
2/3 dl sukker
3 dl lunkent vann, ekstra
10 2/3 - 11 1/4 dl siktet hvetemel
1 ts salt
melk, til pensling
(10 stk.)
Pensle en stor bakeplate med olje eller smeltet smør. Løs opp gjæren i lunkent vann i en liten bolle. Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted i 5 min. eller til gjæren skummer. Ha gjæroppløsningen, smør, olje, sukker og ekstra vann i en stor bolle, bland det godt.
Tilsett 10 2/3 dl mel og salt. Bruk en treskje til å blande alt godt sammen. Deigen skal slippe sidene i bakebollen og danne en grov, klissete ball. Ha deigen ut på melet bord. Kna den i 10 min eller til den er glatt og smidig.
Om nødvendig tilsettes mer av melet for at deigen skal bli smidig. Legg deigen i en stor, lett oljet bolle og pensle deigoverflaten med olje eller smeltet smør. Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted i 1 time eller til deigen har hevet seg godt.
Slå ned deigen og kna den i 1 min. Del den i 10 like store emner. Form dem til glatte boller; legg dem ca 5 cm fra hverandre på bakeplaten. Press en 3 cm utstikker 1 cm ned i midten på hver bolle, og skjær 5 snitt, 1 cm dype, med jevne mellomrom rundt på sidene. Dekk så med plast og la rundstykkene etterheve i 1 time eller til de har hevet seg nok.
Forvarm ovnen til 180 C. Pensle rundstykkene med melk og sikt et fint lag med hvetemel på toppen. Stek dem i 25 min eller til de er ferdige. Avkjøl på bakerist.
Stek rundstykkene i to omganger hvis du ikke har stor nok bakeplate. La halvparten av deigen heve mens første porsjon steker.
Smaker best nystekt. Kan fryses i inntil 1 måned.