Flere resulteter finnes under oppskriften
3 dl kokende vann
2 1/2 dl sammalt rug grov
2 dl hvete helkorn
3 dl vann
1 ss salt
3/4 dl sirup
10 dl hvetemel
1/2 pk. tørrgjær
(2 brød)
Hell det kokende vannet over rugmelet og rør om. Dekk med plastfolie og la det stå i romtemperatur natten over.
Kok helkornene i 3 dl vann ca 5 minutter. Bland i salt og sirup. Hell den varme grøten over det skåldede melet og tilsett halvparten av hvetemelet blandet med gjæren. Arbeid deigen smidig med mer mel og la det heve godt tildekket med plast 2 timer. Arbeid deigen med resten av melet. Ta deigen opp på bordet og kna den smidig.
Form deigen til to brød og legg dem på bakepapir. La dem heve 1 time under plast.
Stek brødene på nederste rille ved 175 i ca 1 time. La brødene avkjøles under et håndkle.