Flere resulteter finnes under oppskriften
3 dl vann/skummet melk
25 g gjær
1/4 dl olje
1 ts salt
ørlite honning/sirup
1/2 ts knust nellik
1/2 l sammalt hvete grov
2 dl sammalt rug grov
2 dl hvetemel
Velg vann og melk blandet eller bare vann til denne deigen. Lunk deigvæsken til 37 C. Smuldre gjær i en bolle og hell på litt væske. Rør ut og hell over resten av væsken. Tilsett de øvrige ingrediensene og arbeid melet inn, først det grove, til en myk, god deig. La den heve ca. 30 min i bollen. Arbeid den så igjennom på melet bakebord. Kna evt. inn mer mel.
Del deigen i to og smør to hermetikkbokser godt. Stapp deigen i dem og dytt skikkelig ned. Lag noen hull med en blomsterpinne slik at det ikke blir dannet luftbobler i bunnen. Dekk til og la brødene etterheve til boksene er nesten fulle, ca 30 minutter.
Still boksene på rist i bunnen av ovnen i 200 C varme. Ovnstiden er ca 45 minutter.