Flere resulteter finnes under oppskriften
50 g gjær
5-6 dl lunkent vann
2 1/2 ts salt
2 ss margarin
1 dl sammalt hvete, fin
1 dl knuste helkorn
1 dl grov rug
3 dl fin rug
2 ss sirup
8 dl hvetemel
1 dl knuste valnøttkjerner
Smuldre gjæren i en stor bolle. Hell på lunken væske og rør godt ut. Hell på resten av vannet og smeltet margarin. Bland inn salt og de ulike melslagene. Hvetemelet til slutt. Kna deigen kraftig til den er smidig og slipper bollekanten. La den heve under klede ca 40 min.
Ha deigen på melet bakebord og kna den godt gjennom. Bakes ut til 2 runde, jevne brød som settes på smurt bakeplate. Skjær snitt i kryss på overflaten. Dryss over litt mel. La brødene heve under klede på trekkfritt sted ca 1 time.
Sett ovnen på 250 C. Sett inn brødene på nederste rille i ovnen. Slå varmen ned til 200 C og stek brødene ca 35 min.