Flere resulteter finnes under oppskriften
13 dl vann
4 dl hel rug eller hvete
3 dl sammalt hvete
½ dl vann
50 g gjær
2 ss sirup
1 ss salt
1 ss eddik, 7%
2 ss olje
1 liter sammalt rug, fin eller grov
1 liter sammalt hvete
4 dl hvetemel
smeltet smør til pensling
(3 brød)
Bland vann, hel rug (hvete) og sammalt hvete i en kjele. La blandingen trekke i 10 minutter under omrøring. Den må ikke koke, for da kan for mye av væsken dampe bort. Blandingen skal være som en løs grøt. Avkjøl til fingervarmt i kaldt vannbad. Rør om av og til.
Rør gjæren ut i ½ dl lunkent vann i grøten. Rør om. Tilsett sirup, salt eddik, olje, sammalt rug, sammalt hvete og 2 dl av hvetemelet. La deigen heve under klede eller plast i 1 time. Om den står lenger, er det bare bra for smaken.
Legg deigen på melet bakebord og elt inn mer hvetemel om nødvendig. Deigen skal være fast.
Del deigen i 3 emner og form dem til brød. Legg dem i smurte former eller på smurt plate. La dem etterheve tildekket i 40 minutter.
Stek brødene ved 200 C i ca 1 time på nederste rille, og pensle med smeltet margarin når de er ferdigstekt.