Flere resulteter finnes under oppskriften
1 1/4 dl rosiner
2/3 korinter
2 ss blandet syltet sitrusskall, hakket
2/3 dl cocktailbær, halverte
2 ss rom
1 pose tørrgjær
3/4 dl lunkent vann
60 g smør
1 1/4 dl melk
2/3 dl sukker
1 ts revet appelsinskall
7 1/2-8 3/4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 egg, lett pisket
2/3 dl mandelspon
20 g smør, ekstra, smeltet
melis til dryss
(1 brød)
Pensle et bakebrett med olje eller smeltet smør. Bland rosiner, korinter, sitrusskall og cocktailbær i en bolle og rør inn romen. Dekk bollen med plast og la bærene trekke i minst 2 timer, eller til romen har trukket inn.
Løs opp gjæren i vannet. Dekk bollen med plast og la den stå lunt i 5 min eller til gjæren skummer. Varm opp smør, melk, sukker og revet appelsinskall til blandingen er akkurat så varm at smøret smelter.
Sikt 7 1/2 dl av melet og saltet i en stor bakebolle. Lag en fordypning i melet. Tilsett gjæroppløsningen, melkeblandingen og pisket egg. Bland godt. Tilsett nok av resten av melet til at det blir en bløt deig.
Ha deigen ut på lett melet bord. Kna den i 10 min eller til den er glatt og smidig. Legg den i lett oljet bolle, og pensle deigoverflaten med olje eller smeltet smør. Dekk med plast og la bollen stå på et lunt sted i 1 time eller til deigen er ferdig hevet. Slå den ned, og kna i 1 min. Kjevle den til 25 cm flat firkant, og fordel frukt og mandler på deigen, brett den sammen og kna frukten slik at den blir jevnt fordelt i deigen.
Form en oval deig, omtrent 30x20 cm. Legg den på bakebrettet. Pensle deigoverflaten lett med smeltet smør. Press kjevlet på langs ned i midten av deigen. Brett deigen dobbelt i markeringen, la ca 2 cm av underste deigdelen stikke utenfor. Pensle brødet med smeltet smør. Dekk med plast og la det etterheve i 1 time, eller til det har hevet seg nok.
Forvarm ovnen til 180 C. Stek brødet i 30-35 min, eller til det er gyllent. Avkjøl på bakerist. Dryss godt med melis over. Server brødet i tykke skiver.
Fasongen på dette tyske julebrødet skal symbolisere det svøpte Jesusbarnet. Tradisjonelt ble det bakt to brød samtidig - ett var til å gi bort, det andre beholdt man selv.
Kan oppbevares i inntil 1 uke i lufttett boks.