Flere resulteter finnes under oppskriften
2 1/2 dl havregryn
3 3/4 dl vann
2 poser tørrgjær
1 1/4 dl lunkent vann, ekstra
1/2 ts sukker
1 1/4 dl varm melk
1 ss brunt sukker
1 ts salt
8 3/4 - 11 1/4 dl hvetemel
2/3 dl havregryn, ekstra
(1 brød)
Pensle en 12 x 28 cm brødform med olje eller smeltet smør. Kle bunnen med bakepapir. Bland havregryn og vann i en liten kjele, rør over svak varme i 3 min eller til alt vannet er absorbert og grynene er bløte. Ha dem over i en stor bolle. La dem bli lunkne. Løs opp gjær i ekstra vann, tilsett sukker. Bland gjær, melk, brunt sukker og salt med havregrynene. Tilsett 8 3/4 dl om gangen, til deigen er bløt.
Ha deigen ut på melet bord. Kna den i 10 min, og tilsett om nødvendig mer av hvetemelet til deigen er glatt og smidig. Legg deigen i en stor, lett oljet bolle, og pensle deigoverflaten med olje eller smeltet smør. Dekk bollen med plast og sett den lunt i 1 time eller til deigen har hevet seg godt.
Slå ned deigen og kna den i 1 minutt. Del den i to. Klapp til eller kjevle den ene porsjonen til et 28 x 18 cm rektangel. Rull den løst sammen fra den ene langsiden, og legg deigen i formen med skjøten ned. Del den andre deigporsjonen i tre like deler. Form hver til en 30 cm lang pølse. Flett dem sammen og pensle med vann.
Hell ut ekstra havregryn på bordet og press fletten forsiktig ned i disse. Snu fletten og legg den i formen oppå den første deigen. Strekk fletten forsiktig så den passer. Dekk med plast og la brødet etterheve på et lunt sted i 45 min, eller til det har nådd kanten av formen. Forvarm ovnen til 180 C. Stek brødet i 45 minutter, eller til prøvepinnen kommer tørr ut. La brødet stå i formen i 10 min før du har det ut på rist til avkjøling.
Prøv med smør og syltetøy på. Brødet holder seg godt inntil 4 dager.