Flere resulteter finnes under oppskriften
50 g gjær
3 dl vann
¾ dl mørk sirup
1 ts salt
7 dl rugmel
3 dl hvetemel, gjerne finbakstmel
(1 brød)
Kubb er et rundt, høyt brød som tidligere ble kokt i mange timer i en spesiell form med lokk som ble spent fast. Her beskrives en enklere måte som gir like bra resultat. Diameteren på formen/kokekaret bør være ca 20 cm. Obs: Bruk ikke gryte med bakelitthåndtak, de tåler ikke ovnsvarme, heller ikke kaffebokser, de kan skille ut bly.
Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i fingervarmt vann. Tilsett sirup, salt, rugmel og hvetemel. Arbeid kraftig sammen til en fast deig, elt den smidig på bakebordet. Form deigen til en rund bolle.
Smør et rustfritt kokekar på 2 liter. Legg i deigen med den jevneste siden ned. La den heve ca 30 minutter under lokk.
Sett kokekaret, med lokket på, på rist nederst i ovnen og stek brødet i ca 90 minutter.
Hvelv brødet på rist og avkjøl det under bakeklede. Del det deretter i fire. Det er da lett å skjære i tynne skiver.