Flere resulteter finnes under oppskriften
1 pose tørrgjær
2/3 dl lunkent vann
8 3/4 - 10 dl hvetemel
1 ts salt
2 ss tørrmelk
2 1/2 dl varm potetmos
1 1/4 dl hakket gressløk
2 1/2 dl lunkent vann, ekstra
1 eggehvite, til pensling
2 ts kaldt vann
solsikke- eller gresskarfrø
(1 brød)
Pensle en 25 cm rund kakeform med olje eller smeltet smør. Kle bunnen med bakepapir. Løs opp gjæren i lunkent vann og la bollen stå tildekket på et lunt sted i 5 min eller til det skummer. Sikt 8 3/4 dl hvetemel, salt og tørrmelk i en stor bolle. Bruk en gaffel til å blande potetmosen og gressløken inn i melblandingen. Bland inn gjæroppløsningen og ekstra lunkent vann. Tilsett så mye mer av det gjenværende melet som er nødvendig.
Ha deigen ut på lett melet bord. Kna den i 10 min, eller til den er glatt og smidig. Legg den i en oljet bolle. Pensle deigoverflaten med olje. Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted i 1 time, eller til deigen har hevet seg bra. Slå den ned og kna den i 1 min. Del deigen i 12 like store emner. Form hver til en rund bolle.
Legg to lag med seks boller i hvert lag i formen slik at det ser ut som en blomst. Dekk med plast og sett formen til etterheving på et lunt sted i 45 min, eller til deigen har hevet seg til kanten av formen. Pensle med en blanding av eggehvite og vann. Dryss midtbollen med frø.
Forvarm ovnen til 210 C. Stek brødet i 15 min. Reduser temperaturen til 180 C. Stek videre i 20 min, eller til en prøvepinne stukket midt i brødet kommer tørr ut. La brødet stå i formen i 10 min før du tar det ut og legger det på rist til avkjøling. Server med urtesmør.