Flere resulteter finnes under oppskriften
50 g gjær
2 dl yoghurt naturell
3 dl kulturmelk, skummet
1 l sammalt hvete, grov
1/2 l hvetemel
1 1/4 dl honning eller sirup
1/2 ss salt
2 ss knuste helkorn
1 ts oregano
(2 stk.)
Deigen settes om kvelden. Da røres gjæren ut med litt romtemperert kulturmelk. Hell på resten av melken. Bland inn halvparten av melet og rør alt sammen til en deig. Strø over resten av melet, men spar litt til utbaking. La deigen stå over natten, gjerne ca. 18 timer.
Neste dag blandes yoghurten med oppvarmet honning/sirup, krydder og salt i en bolle. Bland dette med surdeigen og kna det godt sammen på bakebordet. Form deigen jevnt og glatt og fordel den jevnt i en godt smurt langpanne.
Skjær et pent rutemønster oppå med kniv. La brødet få heve en times tid.
Sett pannen inn på nederste rille i stekeovnen ved 150 C. Steketiden er ca 2 timer. La brødet avkjøles på rist under klede.
Deles i to på langs med skarp kniv.