Flere resulteter finnes under oppskriften
1. dag:
5 dl vann
5 dl siktet rugmel
3/4 ss salt
2. dag
2 dl vann
50 g gjær
3/4 dl rugmel
1 dl sirup eller honning
1/2 l sammalt rug, fin
1 l hvetemel
(2 stk.)
Den første dagen kokes vannet opp og det helles over rugmel og salt i en bolle. Bland. Dekk til og la den stå til neste dag i romtemperatur.
På dag to varmes vannet til fingervarm og gjæren løses opp. Tilsett gårsdagens deig og det nye rugmelet. Bruk en stor bolle for hevingens skyld. Dekk over og la stå på et lunt sted ca. fire timer.
Bland inn sirup/honning - litt om gangen. Kna deigen kraftig. La den heve 30 minutter igjen. Ha deigen på bakebordet og del den i to like emner. Form den til pene, jevne brød og ha disse i brødformer. La brødene etterheve ca 30 minutter.
Sett formene inn på nederste rille i stekeovnen (med en bakeplate over) ved 175 C varme. Steketiden er rundt 50 minutter. Platen øverst gjør at brødene ikke hever for mye. De skal nemlig være ganske kompakte. Ha brødene ut av formen og la dem steke videre ca 10 minutter på bakeplate. Pensle med vann.
La brødene avkjøles under klede på rist.