Flere resulteter finnes under oppskriften
1. dag - surdeig:
20 g gjær
1 1/2 l vann
1 1/2 dl fint rugmel
2. dag:
40 g gjær
7 dl lunkent vann
2 ts salt
5 dl sammalt rug, grov
1 l rugmel
1 l hvetemel
(2 stk.)
Den første dagen røres gjæren ut med lunkent vann. Arbeid inn melet. Dekk til og la bollen stå på kjøkkenbenken til neste dag.
Da røres resten av gjæren ut med litt av den lunkne vannet. Resten helles over og surdeigen tilsettes. Ha i salt og melsortene og kna alt godt sammen. La deigen heve på et lunt sted ca. 1 time.
Smør to former à 2 liter. Kna deigen godt på melet bord og del den i to. Form til pene brød og legg dem i formene. La etterheve ca. 45 minutter. Stek brødene på rist i bunnen av ovnen ved 200 C varme. Steketiden er ca. 1 time.