Flere resulteter finnes under oppskriften
Surdeig:
25 g gjær
2 dl vann
2 dl rugmel
1 ss brunt sukker
og ellers:
5 dl siktet rugmel
6 dl vann/skummet melk
2 ss syltet appelsinskall
25 g gjær
1/2 dl brunt sukker
1/2 dl sammalt rug, grov
1 l hvetemel
Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett vann og rør til gjæren er oppløst. Bland inn rugmel og sukker. Dekk over surdeigen med plast og sett bollen i romtemperatur et par døgn.
Hell rugmelet i en bakebolle og kok opp 5 dl melk/vann. Helles over melet. Rør godt og la avkjøles. Løs opp gjæren i resten av vannet. Tilsett dette pluss syltet appelsinskall (apsikat), sukker og surdeig i det oppbløtte melet. Bland alt godt og arbeid inn mel til en fast deig. La den heve minst to timer.
Ha deigen på bakebordet og kna sammen. Den skal være fast og smidig. Form til et ovalt, slett brød. Legg det i leirgryte, ca 2 liter. Den må være gjennomfuktet og godt oljet - husk lokket. Plasser gryten i lunkent vann i oppvaskkummen. La brødet heve under lokk en drøy time. Så settes gryten inn på bunnen av en kald ovn. Still ovnen på 175 C og la brødet stå ca 2 timer.
Hvelv brødet over på rist og la det avkjøles under klede. Skjær helst ikke i brødet før neste dag.