Flere resulteter finnes under oppskriften
5 2/3 - 6 1/4 dl hvetemel
2/3 dl sammalt mel
1 ts salt
1 pose tørrgjær
2 1/2 dl lunkent vann
1 eggehvite
1 ss vann, ekstra
Pensle en stor bakeplate eller form til pariserloff med olje eller smeltet smør.
Sikt 5 2/3 dl hvetemel sammen med det sammalte melet og salt i en stor bolle, og lag en fordypning midt i melet. Løs opp gjæren i lunkent vann og hell det i melet. Bruk en treskje til å blande deigen sammen til en grov, lett klissete ball.
Ha deigen ut på lett melet bord og kna den glatt og smidig. Ta eventuelt i mer av melet. Legg deigen i en stor, lett oljet bolle og pensle deigoverflaten med olje. Dekk bollen og sett den lunt i 1 time eller til deigen har hevet seg bra.
Slå ned deigen og kna den 1 min. Slå eller kjevle den flat til en 45 x 18 cm firkant. Rull den fast sammen til en lang pølse - spiss endene. Legg brødet over på plate eller form. Dekk med plast og la det etterheve på et lunt sted i ca. 40 min, eller til det har hevet seg til riktig størrelse.
Forvarm ovnen til 210 C. Hell 5 dl varmt vann i en ildfast skål og sett den i bunnen av ovnen (det gjør at skorpen blir sprø). Pensle brødet med en blanding av lett pisket eggehvite og vann. Snitt diagonale snitt med 5 cm mellomrom med skarp kniv eller barberblad.
Stek brødet i forvarmet ovn i 15 min. Reduser ovnstemperaturen til 180 C. Pensle brødet raskt med mer av eggehviteblandingen, og stek det i ytterligere 15 min, eller til det er ferdig. Ta brødet av platen eller formen og avkjøl det på bakerist. Server brødet med bløte oster som camembert eller brie, eller bare ganske enkelt smør. Dette brødet er også deilig som følge til salater, supper eller pastaretter.