Flere resulteter finnes under oppskriften
1 l blanding av vann og melk
50 g gjær
2-3 ts salt
1 ss sukker
3-4 ss soyaolje
2 dl hvetekli
1 dl hvetekim
4 dl sammalt rrug, grov
4 dl sammalt hvete, grov
7-8 dl hvetemel
(2 brød)
Varm væsken til 37 C. Rør gjæren ut i litt av væsken og bland all væsken i deigbollen. Ha i alt det tørre utenom hvetemelet. Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes litt mer.
Dekk deigen med plast og la den heve i 30-40 minutter på lunt sted.
Ta deigen på bordet. Kna den smidig. Del den i to og form den til to brød som legges i godt smurte former som tar 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev ca 30 minutter. Stek på nederste rille i ovnen ved 200 C i ca 1 time. Avkjøl på rist.