Flere resulteter finnes under oppskriften
350 g rugmel
3 dl melk
75 g smør
2 ss sirup
20 g gjær
1 ts brunt sukker
175 g grovt sammalt hvete
50 g hvetemel
50 g hvetekim
3 ss yoghurt naturell
1 ss sitronskall, revet
1 ss karvefrø
1 ts salt
(2 brød)
Smelt smør og sirup i varm melk. Avkjøles til 37 C. Rør gjæren ut i sukker og litt lunkent vann. Sett den på et lunt sted noen minutter. Bland sammen melsorter og alle de andre ingrediensene. Tilsett gjærblandingen. Arbeid deigen kraftig, den skal være temmelig fast. Tilsett evt. mer væske. Sett den lunt til heving ca. 45 min. Kna deigen om og del den i to. Fyll i to smurte former. La den heve på ny i ca 30 min. Pensle med vann. Stekes i varm ovn 220 C i 15 min. Reduser varmen til 160 C. Stek brødet videre ca 30-40 min. Helles ut av formen og avkjøles på rist.
Dette mørke brødet kan oppbevares lenge.