Flere resulteter finnes under oppskriften
Surdeig
1 pose tørrgjær
1 ts sukker
5 dl rugmel
4 1/2 dl lunkent vann
Deig
2 1/2 dl rugmel
8 3/4 - 11 1/4 dl hvetemel
2/3 dl brunt sukker
3 ts karvefrø
2 ts salt
1 pose tørrgjær, ekstra
2 1/2 dl lunkent vann, ekstra
2/3 dl olje
(2 brød)
Surdeig: Bland gjær, sukker, rugmel og vann i en mellomstor bolle. Dekk med plast og la blandingen hvile i romtemperatur over natten. Ønskes en syrlig smak kan blandingen stå i inntil 3 dager.
Deig: Pensle en stor bakeplate med olje eller smeltet smør. Bland rugmel, 8 3/4 dl hvetemel, sukker, frø og salt. Løs opp gjæren i lunkent vann. Lag en fordypning i melet. Tilsett surdeigen, oppløst gjær og olje. Bland deigen, først med treskje, deretter med hendene, til den kan formes til en grov, litt klissete ball som slipper sidene i bollen. Tilsett om nødvendig mer mel.
Ha deigen ut på melet bord. Kna den 10 min, eller til den er glatt og smidig. Kna inn resten av melet hvis det er nødvendig. Legg deigen i en stor, lett oljet bolle som dekkes med plast. La bollen stå på et lunt sted i 45 min til deigen er hevet. Slå den ned, og kna den 1 min. Del deigen i to like store porsjoner.. Dryss med rugmel. Bruk enden på en treskje til å stikke 2 cm dype hull i toppen, eller lag 3 snitt. La brødene etterheve under plast på et lunt sted i 45 min, eller til de har hevet seg nok.
Dryss med ekstra mel. Stek i forvarmet ovn på 180 C i 40 min, eller til en prøvepinne som stikkes inn i midten på brødene kommer tørr ut. Avkjøl på bakerist. Server med ost, og eventuelt syltede agurker.