Flere resulteter finnes under oppskriften
3 dl sammalt hvete
4 dl kokende vann
25 g gjær
3 dl vann
1 ss smeltet margarin eller olje
2 ts salt
6 dl sammalt hvete
9 dl hvetemel
(2 brød)
Slå kokende vann over sammalt hvete i en bakebolle. Rør sammen deigen, dekk den til med klede og la den stå i romtemperatur i 2-3 timer.
Rør ut gjæren i lunkent vann, tilsett smeltet margarin eller olje og salt og hell det over den skåldede røren. Tilsett det sammalte melet og noe av hvetemelet. Elt deigen godt og tilsett så mye hvetemel at den blir smidig og lett å arbeide med. Sett deigen til heving i ca 1 time.
Elt deigen godt på bakebordet, del den i to og form brød. Sett dem på smurt plate og la dem etterheve under klede i ca 1 time. Snitt brødene med skarp kniv. Stek brødene ved 200 C i ca 45 minutter på nederste rille, og pensle dem med varmt vann når du tar dem ut av ovnen.