Flere resulteter finnes under oppskriften
100 g hakkede valnøtter
100 g hvete helkorn
7 dl kulturmelk
3 ss valnøttolje, evt olivenolje
-
100 g sammalt rug, frov
100 g sammalt rug,fin
50 g gjær
800 g hvetemel
1 ts støtt karve
(4 brød)
Hakkede valnøtter og hvete helkorn bløtlegges i kulturmelk og valnøttolje i 4 timer, evt gis et oppkok og settes til avkjøling til helkornene har blitt myke. Varm opp til ca 30 C, rør inn gjæren og tilsett de andre ingrediensene.
Elt til en smidig deig og la deigen heve under plast i ca 30 minutter. Deigen eltes ned og heves på nytt i 30 minutter under plast.
Elt deigen på melet bakebord og del deigen i fire emner. Pensle pottene godt med smeltet smør. Trill deigen ut til runde brød og trykk dem ned i pottene, som skal være ¾ fulle. Klipp et kryss i toppen av brødet med saks. Etterheves under klede i ca 25 minutter.
Stekes ved 190 C i 25-30 minutter. Ta brødet ut av pottene og avkjøl noe. Sett tilbake i potta og server mens de ennå er ovnsvarme.
Brødet er godt egnet til ulike supper, salater, gode kraftige oster.