Flere resulteter finnes under oppskriften
2 poser tørrgjær
1 1/4 dl lunkent vann
1 ts sukker
5 dl kaldt vann
2/3 dl mørk sirup
2/3 dl eplesidereddik
90 g smør
30 g mørk kokesjokolade, i biter
1 ts pulverkaffe
8 3/4 - 11 1/4 dl hvetemel
7 1/2 dl rugmel
2 1/2 dl kli
1 ss karvefrø
2 ts fennikelfrø
1 ts salt
1 eggehvite
1 ss vann, ekstra
karvefrø, ekstra
(2 brød)
Pensle en 20 cm rund kakeform og en brødform. Alle former som rommer 1 3/4 liter kan brukes. Kle bunnen i begge formene med bakepapir. Løs opp gjæren i lunkent vann og tilsett sukkeret. Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted i 5 min. eller til det skummer.
Varm opp kaldt vann, sirup, eddik, smør, sjokolade og kaffe i en mellomstor kjele til blandingen er akkurat så varm at smøret og sjokoladen smelter.
Bland 8 3/4 dl hvetemel, rugmel, kli, karve- og fennikelfrø og salt i en stor bolle.
Lag en fordypning i melblandingen og hell gjæroppløsningen og den varme sjokoladeblandingen ned i fordypningen. Bruk en teskje og deretter hendene til å blande sammen deigen helt til den slipper sidene i bollen og kan formes til en fast, klissete ball.
Ha deigen ut på godt melet bord og kna den i 10 min. Ta med så mye mer av melet at deigen blir tett, men glatt og smidig. Del den i to. Legg delene i hver sin oljede bolle. Pensle deigoverflaten med olje eller smeltet smør. Dekk med plast og la bollene stå på et lunt sted i 1 1/4 time, eller til deigen har hevet seg nok.
Slå ned begge deigene og kna hver av dem i 1 min. Form dem til to brød og legg dem i de smurte formene. Dekk med plast og sett dem til etterheving på et lunt sted i 1 time eller til de er godt hevet.
Forvarm ovnen til 180 C. Pensle brødene med en blanding av eggehvite og vann, og dryss med frø. Stek i 50 minutter eller til brødene er pent brune. Dekk dem med aluminiumsfolie de siste 15 min av steketiden slik at de ikke blir for brune. La brødene stå i formene i 15 min før de tas ut og legges på rist til avkjøling. Server gjerne med bløte oster, oliven, røkelaks og dillpickles.