Flere resulteter finnes under oppskriften
maismel
1 pose tørrgjær
2/3 dl lunkent vann
7 1/2 - 8 3/4 dl hvetemel
1 ts salt
1 ts honning
1 ss olivenolje
2 1/2 dl lunkent vann, ekstra
maismel eller hvetemel, ekstra
Glasur:
1 ss vann
1/2 ts salt
(1 brød)
Dryss en bakeplate med maismel. Løs opp gjæren i lunkent vann. Dekk bollen med plast og la den stå på et lunt sted i 5 min. eller til det skummer.
Sikt 7 1/2 dl hvetemel med saltet i en stor bolle. Lag en fordypning i melet. Hell inn gjæroppløsningen, honning, olje og ekstra vann. Bruk en treskje til å blande alt godt sammen, og form deigen til en rund ball. Ha deigen ut på melet bord og kna den i 10 min, eller til den er glatt og smidig. Tilsett om nødvendig mer av melet.
Legg deigen i en stor, lett oljet bolle. Pensle deigoverflaten med olje. Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted i 1 time eller til deigen har hevet seg. Slå den ned og kna den i 1 min.
Form deigen til en 18 cm rund ball, legg den på bakeplaten og klem den litt ned. Bruk en skarp kniv eller et barberblad til å lage snitt i toppen, 1 cm dype og 3 cm fra hverandre på kryss og tvers. Dekk med plast og la brødet etterheve i 1 time eller til det er hevet godt.
Forvarm ovnen til 180 C. Sett en ildfast form med 5 dl varmt vann i bunnen av ovnen - det gjør at brødskorpen blir sprø. Pensle brødet med blandingen av salt og vann, og dryss over med maismel eller hvetemel. Stek brødet i 35-40 min eller til brødet høres hult ut når du banker det i bunnen. Avkjøl på rist. Smør gjerne ricottaost på skivene og server med røkt skinke og soltørkede tomater.