Flere resulteter finnes under oppskriften
1 l vann eller skummet melk
100 g gjær
500 g grov sammlt hvete
600 g hvetemel
50 g grovt rugmel
1 dl linfrø
1 dl helkorn
2 dl hele tyttebær
3 ts salt
(2 brød)
Varm væsken til den er fingervarm. Løs opp gjæren i litt av væsken. Tilsett resten av ingrediensene, men hold av litt mel til utbakingen.
Elt sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i ca 2 timer.
Ta deigen ut på melet bakebord, del den i to, og elt to glatte brød. Legg i smurte former, og etterhev under klede i ca 30 minutter.
Pensle brødene med vann før og etter steking. Stekes ved 200 C i 40-50 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.
Her får du et grovt, saftig og smakfullt brød som passer til høstens viltgryter eller til gravet kjøtt og fisk.