Flere resulteter finnes under oppskriften
50 g gjær
1 1/4 l væske (vann eller melk)
3/4 kg sammalt rug, grov (ca. 1,2 l)
3/4 kg hvetemel ( ca. 1,2 l)
1/2 kg sammalt hvete, grov (vel 8 dl)
1 ss salt
STEKING: 180-200 grader ca. 1 time.
Smuldre gjæren i bollen. Rør den ut i litt av væsken og hell så resten av væsken i. Tilsett mel og salt. Vi kan også godt ha 1-2 ss soyaolje i brøddeigen. Olje gjør brødet mykt og svært holdbart.
Elt deigen sammen.
Dryss mel over, dekk deigen med klede og sett den lunt til etterheving.
Når deigen er dobbelt så stor, bakes den ut til brød. Det blir 3 store brød av 2 kg mel. Elt hvert emne til det har en jevn og glatt overflate.
Legg brødene i smurt ovnspanne eller i smurte former. Smør alltid smeltet fett mellom brød som settes ved siden av hverandre. Brødene går da lett fra hverandre etter stekingen.
Dekk brødene med klede, sett dem lunt til etterheving ca. 1/2 time.
Pensle brødene med lunkent vann før de settes i stekeovnen og prikk dem lett med gaffel.
Sett brødene på nederste rille i ovnen. Den beste steketemperaturen er 180-200 grader. Dannes skorpen for hurtig, kan ikke deigen utvide seg, skorpen sprekker, og brødet blir lite pent. Sett derfor aldri brød i meget varm ovn.
Legg de ferdigstekte brødene på rist.