Flere resulteter finnes under oppskriften
5 dl lunkent vann
50 g gjær
3 dl sammalt rug, fin
3 dl siktet rugmel
2 ss olje
2 ts salt
6-8 dl hvetemel
(1 brød)
Smuldre gjæren i en bakebolle, og løs opp gjæren i 3 dl av det lunkne vannet. Tilsett sammalt rug og siktet rugmel og rør alt til en jevn deig. La deigen heve i ca 1 time under klede på et lunt sted.
Arbeid inn resten av vannet, oljen, saltet og hvetemelet. Elt deigen godt, og la den heve i 1 time.
Kna deigen på melet bakebord. Arbeid inn så mye hvetemel at deigen blir fast og smidig. Form deigen til et ovalt brød. La det etterheve under klede i ca 30 minutter.
Snitt rutemønster med barberblad, pensle med vann og dryss over et tynt lag med rugmel. Stek brødet ved 200 C i ca 1 time på nederste rille.