Flere resulteter finnes under oppskriften
Surdeig:
25 g gjær
3 dl vann
3 dl rugmel
Etter 1-2 døgn:
7 dl vann
½ dl olje eller 3 ss margarin
2 ts salt
2,5 liter rugmel (ca 1,4 kg)
(2 store brød)
Smuldre den ferske gjære til surdeigen i en bolle. Rør den inn med fingervarmt vann. Bland i melet. La bollen stå tildekket i romtemperatur.
Surdeigen får mest smak hvis den får stå i 2 døgn. Rør da i ytterligere ½ dl rugmel eller 1 døgn.
2. eller 3. dag: Bland surdeigen med lunkent vann, olje eller smeltet margarin, salt og mel. Arbeid deigen smidig, først i bollen, deretter på bakebordet drysset med mel. La den heve i ca 1 time under et bakeklede.
Elt deigen lett på bakebordet drysset med mel. Form to store brød. Hvis deigen først trykkes ut og deretter rulles sammen, blir brødene høyere. Brødene får plass på én plate. Eller legg dem i smurte former. Snitt brødene med en skarp kniv elelr et barberblad. La dem heve i ca 30 minutter under klede.
Stek brødene brødene nederst i ovnen i ca 45 minutter. Sett brødene inn ved 250 C, senk samtidig varmen til 200 C. Da får brødene riktig steketemperatur fra begynnelsen av.
Avkjøl dem på rist under et klede.