Flere resulteter finnes under oppskriften
5 dl vann
50 g gjær
2 1/2 ts salt
6 dl rugmel
9 dl hvetemel
(2 brød)
Lag vanlig gjærdeig og elt den kraftig til den er smidig og slipper bollen. La deigen heve til dobbel størrelse.
Legg deigen på bakebordet og kna den godt, gjerne med litt olje på hendene.
Del deigen i to og trill emnene til store, runde og sprekkfrie brød. Legg brødene på stekeplate og trykk dem litt ned med hånden. Skjær tre, fire snitt i hvert av dem med en skarp kniv. Dekk med klede og sett brødene til hevin 25-30 minutter.
Sett ovnen på 225 C. Sett inn en skål vann som skal stå i ovnen under hele stekingen. Det gjør skorpen ekstra sprø. Stek brødene på nederste rille i 25-30 minutter. Pensle brødet med vann like før de er ferdigstekt.
Avkjøl brødet utildekket på rist. Brødet er best nystekt mens skorpen er sprø.