Flere resulteter finnes under oppskriften
7 1/2 dl hvetemel
2 1/2 dl sammalt mel
8 ts bakepulver
1 ts salt
3 3/4 - 4 1/2 dl melk
30 g smør, smeltet
Forvarm ovnen til 210 C. Pensle en bakeplate med olje eller smeltet smør. Ha siktet hvetemel, sammalt mel, bakepulver og salt i en stor bolle. Lag en fordypning i melet.
Bland melk og smør og hell 3 3/4 dl av blandingen i melet. Bruk en kniv med mykt og bredt blad til å blande deigen med raske og lette, skjærende bevegelser.
Tilsett mer av melkeblandingen hvis deigen virker for tørr. Deigen skal slippe sidene i bollen og danne en grov, lett klissete deig.
Ha deigen ut på lett melet bord. Kna den i 1 min til den danner en bløt, smidig 18 cm ball. Legg den på bakeplaten, trykk den litt ned. Skjær to 2 cm dype snitt i brødoverflaten med en skarp kniv. Pensle toppen med ekstra melk og dryss litt ekstra sammalt mel over.
Stek brødet i 15 min. Reduser temperaturen til 180 C og stek ytterligere 20-25 min eller til brødet er gyllenbrunt og gjennomstekt. Bunnen skal høres hul ut når du banker på den. Avkjøl på rist. Server brødet i skiver eller riv av stykker, med smør og eventuelt syltetøy til.
NB: Bruk bare siktet hvetemel hvis du ønsker et lett brød, eller halvparten sammalt og halvparten hvitt for et grovere.