Flere resulteter finnes under oppskriften
1 1/4 kg benfritt oksekjøtt, f.eks. bog, høyrygg (ca 1 1/2 kg med ben)
2-3 ss margarin eller smør
4 ss hvetemel
1 dl vann
3-4 dl rødvin
1 buljongterning
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1-2 laurbærblad
1 ts timian
2 hvitløkfedd
1-2 løk
3 gulrøtter
2 purrer
persille
Kan lages på forhånd og varmes før servering. Bør ikke tilberedes i jerngryte.
Skjær kjøttet i terninger, ca 3 x 3 cm. Brun kjøttet i omganger i en stekepanne. Legg kjøttet og eventuelle ben over i et kokekar etter hvert. Strø melet over og rør om. Kok ut pannen med vann til sjy. Hell sjyen og rødvinen i kokekaret. Tilsett smuldret buljongterning, salt og krydder, renset og presset hvitløk og løken skåret i båter. Kok retten på svak varme under lokk i ca 1 time.
Skrell og skjær gulrøttene i skiver. Snitt og skyll purren og skjær den i skiver. Legg først gulrøttene i gryten, purren en stund senere. Fortsett kokingen, spe eventuelt med mer vann eller vin. Sammenlagt koketid ca 1 1/2 time. Smak godt til, klipp rikelig med persille over.
For å gjøre gryten mer fristende kan man la freste, hele sjampinjonger og småløk koke med helt på slutten. Prøv i tilfelle kun med 1 purre.
Algerisk fåregryte med broiler
Festgryte med kjøttdeig og pasta
Gryte med kalvehjerte og grønnsaker
Gryte med lammehjerte og grønnsaker
Gryte med svinehjerte og grønnsaker
Haregryte med ingefær og mørk sjokolade
Kalvekjøttgryte med grønne bønner
Kaningryte med hvitvinsmarinade
Lammegryte med kanel og granateple
Levergryte med kremsaus og bacon
Mexicansk kylling- og maisgryte
Mør hjortegryte med ris og paprika
Oksegryte med grønnsaker og krydder
Portugisisk kjøttstuing med løk
Sprengt oksebryst med grønnsaker
Sprengt oksebryst med pepperrotsalat
Storfegryte med calvados og estragon
Svinekjøtt med paprika og tomater
Svinekoteletter med friske erter og mandler