Flere resulteter finnes under oppskriften
500 g tørkede hvite bønner
4 løk
6 nelliker
100 g fleskesvor
8 hvitløkfedd
bouquet garni (persillestilk, sellerigrønt, timian, laurbærblad, buntet sammen i purre)
250 g hvitløkspølse eller krydret pølse
350 g utbenet svinenakke/bog
350 g utbenet lammebog
100 g bacon
4 ss gåsefett (svinefett)
1 laurbærblad
3 bifftomater
tørkede brødsmuler
salt
pepper
Bønnene bløtes over natten, vannet skåes vekk. En løk spekkes med nellikspiker. Svoren forvelles. Hvitløkfeddene skrelles. Bønnene has i en kjele med vann, samt salt, nellikløken, svoren, 3 hvitløkfedd. Kokes på svak varme i 1 time.
Da tilsettes pølsene og alt kokes videre i 30 minutter. Hell av kraften og bevar den.
Gåse-svinefettet smeltes i en gryte. Svine- og lammekjøttet skåret i terninger samt bacon og oppskåret løk brunes. De tre siste hvitløkfeddene presses i. Salt, pepper, laurbærblad samt kraften av bønnene helles over. Ha i skåldede oppskårne tomater. La alt småkoke i ca 2 timer.
Forvarm stekeovnen til 200 C. Legg svoren nederst i gryta, fordel lag av bønner og kjøtt, og ha et lag bønner blandet med oppskårne pølser øverst. Strø på tørkede brødsmuler. Smelt resten av gåsefettet og ha det over.
Stekes midt i ovnen i ca 90 minutter.
Skorpen skal knekkes av og til, ikke bare for å få ut dampen, men for at overflaten skal bevege seg ned til bønnene.
Algerisk fåregryte med broiler
Festgryte med kjøttdeig og pasta
Gryte med kalvehjerte og grønnsaker
Gryte med lammehjerte og grønnsaker
Gryte med svinehjerte og grønnsaker
Haregryte med ingefær og mørk sjokolade
Kalvekjøttgryte med grønne bønner
Kaningryte med hvitvinsmarinade
Lammegryte med kanel og granateple
Levergryte med kremsaus og bacon
Mexicansk kylling- og maisgryte
Mør hjortegryte med ris og paprika
Oksegryte med grønnsaker og krydder
Portugisisk kjøttstuing med løk
Sprengt oksebryst med grønnsaker
Sprengt oksebryst med pepperrotsalat
Storfegryte med calvados og estragon
Svinekjøtt med paprika og tomater
Svinekoteletter med friske erter og mandler