Flere resulteter finnes under oppskriften
1 1/4 kg lamme- eller sauekjøtt
8 middels store poteter
2 gulrøtter
1/2 liten kålrot
1 lite kålhode
3 ts salt
3-4 ts hel, svart pepper
vann
Skjær kjøttet i passe store serveringsstykker. Skjær halvparten av potetene i skiver. Skrell gulrøttene og del dem i to på langs. Rens kålroten og skjær den i tykke kubber. Skjær kålhodet i tykke skalker.
Legg de feteste kjøttstykkene i bunnen av gryten. Legg et lag potetskiver over kjøttet, og legg på kjøtt, potetskiver, gulrot og kålrot lagvis. Dryss salt og pepper mellom lagene. Kålskalkene legges på toppen. Hell på vannet så det står halvt oppå innholdet. Legg på tett lokk og la "puspasen" småkoke ca 1 time. Drei litt på kjelen av og til.
Legg de hele potetene i når det er 30 minutter igjen av koketiden. La dem koke med til de er møre. Server puspasen rett fra gryten, gjerne med litt ekstra poteter til. Eller kok noen poteter i selve retten.
Dette er en gammel bergensrett hvor det opprinnelig ble brukt saltet fårekjøtt, men ferskt kjøtt passer like bra.
Algerisk fåregryte med broiler
Festgryte med kjøttdeig og pasta
Gryte med kalvehjerte og grønnsaker
Gryte med lammehjerte og grønnsaker
Gryte med svinehjerte og grønnsaker
Haregryte med ingefær og mørk sjokolade
Kalvekjøttgryte med grønne bønner
Kaningryte med hvitvinsmarinade
Lammegryte med kanel og granateple
Levergryte med kremsaus og bacon
Mexicansk kylling- og maisgryte
Mør hjortegryte med ris og paprika
Oksegryte med grønnsaker og krydder
Portugisisk kjøttstuing med løk
Sprengt oksebryst med grønnsaker
Sprengt oksebryst med pepperrotsalat
Storfegryte med calvados og estragon
Svinekjøtt med paprika og tomater
Svinekoteletter med friske erter og mandler