Flere resulteter finnes under oppskriften
1/2 svinehode
1 ts pepper
1 ts nellik
1 ts allehånde
1 ts ingefær
1 ss salt
2 ts gelatinpulver
Til koking:
2 ts salt pr. liter vann
(ca 1 1/4 kg sylte)
Rens svinehodet og skyll det godt i kaldt vann. Legg det i et rommelig kokekar med bensiden ned. Mål opp og hell på vann slik at det dekker kjøttet. Salt, kok opp og skum av. Kok hodet under lokk på svak varme til kjøttet kan løsnes fra bena, ca 1 1/2 time.
Ta opp kjøttet. Skjær løs svoren og skjær alt kjøtt og flesk fra bena. Fjern årer og itler. Skjær kjøtt og flesk i skiver eller strimler. Legg magert og fett kjøtt hver for seg.
Dypp et kjøkkenhåndkle i varmt vann, vri det og bre det utover en bolle med rund bunn. Dekk bunn og sider med svor. Legg skinnsiden mot håndkleet. Bland salt, krydder og gelatin.
Legg fett og magert kjøtt lagvis og strø krydderblandingen mellom lagene. De fete lagene er nødvendig for at sylten skal henge sammen. Legg svor øverst med skinnsiden opp. Knyt håndkleet hardt rundt sylten og bind det sammen med en hyssing.
Kok opp kraften. Legg i sylten og la den trekke i kraften ca 20 minutter slik at den blir gjennomvarm. Legg den deretter i press i syltepresse, eller mellom to tallerkner eller spekefjøler med tyngde på. La den stå kjølig i 8-10 timer. Ta deretter bort håndkleet.
Sylte kan oppbevares noen dager i kjøleskap. Den kan også fryses, gjerne delt i mindre stykker. Pakk inn sylten i aluminiumsfolie og plastpose. Den bør ikke fryselagres lenger enn 1-2 måneder.