Flere resulteter finnes under oppskriften
Farse:
500 g kjøttdeig
250 g baconskiver uten svor
1/2 ts salt
1 ss potetmel
1 krm pepper
1 krm muskat
1/4 ts timian
1 egg
1 dl vann
1/2 dl hvitvin
1 ss cognac
Fyll:
100 g kokt skinke
8 sorte oliven
Deig:
Egg til pensling
350 g hvetemel
150 g smør
1 egg
1 ts salt
1 ss kaldt vann
Gelé:
2 plater gelatin
1 1/2 dl vann
1 buljongterning
1 ss sherry
Hakk sammen mel og smør. Tilsett egg, salt og vann. Elt hurtig sammen en deig. Sett deigen kjølig i ca. 1 time.
Hold av 2-4 skiver bacon til du skal kle formen. Hakk baconet i en hurtigmikser og tilsett kjøttdeig.
Ha i salt, krydder og potetmel og bland farsen godt sammen.
Bland inn egget og spe med hvitvin, vann og cognac. Sett farsen kjølig.
Kjevl ut 3/4 av deigen til en 3 cm tykk leiv. Smør formen.
Kle en form på ca 1 1/2 - 2 liter med deigen. Legg 2-4 skiver bacon i bunnen. Deigen bør stå ca. 3 cm over kanten.
Legg i halvparten av farsen, legg i skinketerninger og grovhakket oliven. Legg over resten av farsen.
Pensle deigen med egg og legg et deiglokk over. Stikk ut to damphull med en kjernehusutstikker. Pynt lokket med figurer av deig som limes fast med egg. Pensle hele lokket med egg til slutt.
Stek patéen på nederste rille i stekeovnen ved 175 C i ca. 1 1/4 time. Avkjøl den ferdig stekte patéen i formen.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Kok opp vann, sherry og buljong og rør inn gelatinplatene til de smelter. Settes kjølig. Fyll kald, men rennende gelé i hullene på patéen før den settes kjølig ett døgn for å stivne.
Paté serveres for eksempel til forrett skåret i skiver på et salatblad med f.eks. Cumberlandsaus til.