Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Tørket sopp er svært holdbar, færre næringsstoffer går tapt enn ved andre oppbevaringsmåter, og smaken blir ofte bedre. Fordelen med tørket sopp er at den tar mindre plass. Tørking er også mer økonomisk enn frysing, for det går bare med energi under tørkeprosessen, og ikke alltid da heller.
De fleste sopper kan tørkes, bortsett fra de aller bløteste rørsoppene og skarpe risker som må forvelles. Heller ikke rimsopp, blekksopp og lys piggsopp egner seg til tørking.
Sopp med tynt kjøtt som tørker fort, egner seg aller best til tørking. Eksempler er spissmorkel, vanlig svovelsopp, svart trompetsopp og traktkantarell. Sjampinjong, steinsopp, riddermusserong, matriske, rødskrubb og fåresopp kan også tørkes, men de må ha lengre tørketid. Også kantareller kan tørkes, men de tørker langsomt. Hattene på stubbeskjellsopp egner seg godt til tørking, men vær oppmerksom på at denne soppen har en giftig dobbeltgjenger: Flatklokkehatten. Sandmorkler bør imidlertid ikke tørkes.
Soppen som skal tørkes, må renses godt. Børst vekk barnåler, sand og rusk med en liten pensel. Soppen bør helst ikke skylles. Svart trompetsopp, traktkantarell, stubbeskejllsopp og annen sopp med tynt kjøtt kan tørkes hele, men det er best å dele dem i to først. Steinsopp og andre sopper med tykt kjøtt skjæres i en halv centimeter tykke skiver.
Skjær over soppen og legg den utover et papir i solskinnet eller træ den på en tråd som du henger opp på et tørt og luftig sted. Også ettervarmen i en gammeldags bakerovn er bra å tørke sopp i. Best er det imidlertid å tørke sopp i en spesiell tørker. Bruk ikke stekeovnen.
Tørket sopp kan oppbevares hel, i biter eller som soppmel, helst på glass. Du kan også ha den i papirpose, men da må du passe på at den ikke blir fuktig. Når soppen tørkes, blir den atskillig mindre i volum. En kilo frisk sopp tilsvarer ca 100 g tørket.
Bløting:
Tørket sopp må bløtes før den tilberedes. Du trenger ca 1 dl vann pr 5 g sopp. Vannets temperatur har også innvirkning på smaken. Den blir sterkere ved ca 60 C varme. Det er dessuten bedre å bløte soppen i melk enn i vann, så bruk melk hvis det er melk i oppskriften. Tørket sopp som bløtes, avgir så mye næringsstoffer og smak til bløtevæsken at vi bør bruke den i maten og ikke helle den ut.
Se egen oppskrift: Bløtetid for tørket sopp
Gåselever med svart trompetsopp og purre
Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk
Marinert sjampinjong i eddiksaus
Ovnsstekt torsk med svart trompetsopp
Sjampinjonger med fersk geitost
Sopp i rødvin med korianderfrø
Spaghetti med laks og kantareller